Voor aanmelding en vooroverleg kunt u mij bellen of gebruik maken van het contactformulier (zie contact pagina).
Ik neem altijd binnen 2 dagen telefonisch contact met u op. Ik sta dan kort stil bij uw klachten en uw hulpvraag om te kijken of u bij mij aan het juiste adres bent. Ook zullen we het hebben over uw zorgverzekering en diens vergoeding van de behandeling.
Vervolgens maken we een afspraak voor het intakegesprek en vraag ik u een inventarisatieformulier en bij relatietherapie een DAS vragenlijst in te vullen.
Via onderstaande links kunt u de formulieren downloaden.
> > inventarisatieformulier.
> > DAS vragenlijst.
Mocht u via ZORROO aangemeld zijn, dan wordt aan u gevraagd een ROM vragenlijst voormeting te doen.
Om voor vergoeding in aanmerking te komen heeft u vooraf een verwijzing voor Basis Geestelijke Gezondheidszorg (BGGZ) van de huisarts of specialist nodig.
De verzekeraars stellen de eis dat daarop vermeld moet staan:
- - Datum van verwijzing (moet vóór het eerste gesprek zijn)
- - Een vermelding van BGGZ
- - De AGB-code van de arts
- - De vermoedelijke diagnose
- - De naam van de verwijzer met handtekening
- - De verwijzing moet aan mij persoonlijk gericht zijn.
Alleen na overleg met u zal ik de huisarts of eventuele mede behandelaren op de hoogte brengen van de behandeling.
Ik heb geen contracten met verzekeraars. Om voor vergoeding in aanmerking te komen, zijn er wel strikte regels, zie tarieven en vergoedingen en ga ook te rade bij uw eigen verzekeraar/polisvoorwaarden.
LET OP: bij een vergoeding van de verzekering kan ook een eigen bijdrage en eigen risico van toepassing zijn!
Bij een intakegesprek dient u het volgende mee te brengen:
Als u voor vergoeding in aanmerking komt:
- - Een verwijsbrief
- - Een geldig verzekeringsbewijs
Verder:
- - Een identiteitsbewijs
- - Een ingevuld inventarisatieformulier (zie downloads)
- - Bij partnerrelatiegesprekken een ingevulde DASlijst (zie downloads)
- - Het draagt bij als u mij informatie van eventuele behandelaren en een medicatie-overzicht geeft
- De aanmeldingsprocedure van 1 tot 2 gesprekken eindigt met een adviesgesprek. Ik breng advies aan u uit over mijn bevindingen en er kan worden besloten om tot behandeling c.q. verwijzing over te gaan. Indien u en ik besluiten om na dit advies verder te gaan wordt er een schriftelijke behandelovereenkomst gemaakt, waarin onder andere opgenomen de probleemomschrijving; omschrijving, aard, doel en focus van de therapie; afspraken betreffende betaling; annulering van de afspraken.
- Mocht u meer gebaat zijn bij een behandelvorm die ik u niet kan aanbieden, of mocht mijn behandelaanbod niet aansluiten bij uw vraag, dan denk ik met u mee over verdere mogelijkheden. U wordt dan eerst terugverwezen naar de huisarts die op de hoogte gesteld wordt van het advies.
- Indien u daar schriftelijk toestemming voor geeft, wordt een rapportage over de bevindingen gestuurd aan de huisarts en/of verwijzer.
- Tegen het einde van de behandeling is aandacht voor terugvalpreventie. Als het nodig is kan er tussentijds, uiteraard met uw toestemming, overleg plaatsvinden met uw huisarts en andere behandelaars.
- Als tijdens de intake of in de loop van de behandeling blijkt dat er sprake is van problematiek die een meer specialistische zorg vraagt, kan ik u terug verwijzen naar de huisarts die een verwijzing naar de Specialistische GGZ kan regelen.
Evaluatie
Indien u aangemeld bent via ZORROO, krijgt u via e-mail op gezette tijden digitale vragenlijsten toegestuurd, de zogenaamde 'Routine Outcome Measurement'. De uitkomsten kunnen worden gebruikt om het beloop van uw klachten gedurende de behandeling te meten. Daarnaast zal ik regelmatig met u de voortgang van de behandeling persoonlijk met u evalueren.
Na aanmelding neem ik binnen twee dagen contact met u op. Ik zal dan proberen om binnen 2 à 3 weken een afspraak voor het intakegesprek te maken.
De weergegeven wachttijd is indicatief. U kunt hier geen rechten aan ontlenen, onvoorziene omstandigheden kunnen van invloed zijn op de wachttijd.
Tussen intake en start van de behandeling is in principe geen wachttijd.
Als GZ-psycholoog bezie ik de klachten waar mensen mee komen in context van de levensgebeurtenissen, manieren van oplossen, van denken en omgaan met emoties, maar vooral ook: omgaan met belangrijke anderen in het leven. De werkwijze of vorm van therapie is afhankelijk van de klachten, van uw vraag en datgene wat u aankunt of wilt. Welke vorm van therapie passend zou kunnen zijn en of ik ook degene ben die dat aan u zou kunnen geven, wordt in de eerste zittingen vastgesteld. Als systeemtherapeut kan ik mensen niet los zien van familie- of relationele banden. Het kan zijn dat problemen zo ingebed zijn in de familie- of gezinsconstellatie dat ik voorstel om in voorkomende geval de voor u belangrijke anderen bij de therapie te betrekken.
In een louter individuele therapie valt het proces globaal gezien uiteen in een aantal fasen:
-
Een kennismaking of taxatiefase. Problemen worden op een rij gezet, wijzen van denken en reageren op deze problemen en wat allemaal met deze problemen samenhangt worden in kaart gebracht. Hoe dat in zijn werk gaat kunt u lezen in het stuk dat gaat over de aanmeldingsfase.
-
Volgende fase waarin er samen met u aan het werk wordt gegaan: de feitelijke therapie. Allereerst worden problemen, gedachten, gevoelens, gedragingen door u, samen met mij geobserveerd en onderzocht. Oefeningen kunnen deel uit maken van de therapie om stapsgewijs aan verandering te wennen of tot andere inzichten of gedragingen te komen.
-
De laatste fase van therapie is consoliderend: veranderingen dienen ook echt een plek te krijgen in uw leven om terugval te voorkomen. In deze fase van de therapie wordt hier aandacht aan besteed. De therapie wordt soms afgesloten met een ROM-meting.
Ook een relatie- en gezinstherapie valt ongeveer uiteen in de bovengenoemde fasen. Bij EFT-relatietherapie zijn de fasen: taxerend/de-escalerend, verdiepend en consoliderend. In de eerste fase laat ik u en uw partner ook ieder apart de zogenaamde DAS-vragenlijst invullen. Indien u geïnteresseerd bent in het verloop van de EFT-therapievorm: neem een kijkje op: www.eft.nl.
Zeker een aanrader om in dit verband te lezen is: Sue Johnson- Hold me Tight.
De lengte van een relatietherapie varieert. Indien u en uw partner ook lange tijd een goede periode relatie hebben gehad, en er sprake is van een redelijk veilige basis en u en uw partner in redelijke mate gewend bent over uzelf te reflecteren, dan bestaat de therapie tussen de 5 - 12 zittingen. Gemiddeld is een relatietherapie tussen de 12 - 20 sessies. Indien er naast relatieproblemen ook andere problemen spelen in het gezin, er veel wantrouwen heerst en onveiligheid is (geweest), dan kan het totaal aantal sessies tussen 20 - 35 bedragen. In geval van twee wekelijkse sessies duurt een gemiddelde relatietherapie dan een half jaar.
Met name in geval van relatie- en gezinstherapie maak ik geregeld gebruik van video- of audio-opnamen om mijn werk efficiënter te maken. Natuurlijk alleen na schriftelijke toestemming van mijn cliënten. Om overzicht te houden van wat er allemaal speelt is het gebruik van video dan ook vaak onontbeerlijk. Ik heb dan de mogelijkheid om passages weer terug te zien. Het helpt mij om de therapievorm te controleren en te verdiepen. Het komt voor dat ik, in het kader van een oefening, de video samen met u en uw partner terugkijk. Het al of niet gebruik van audio of video wordt in het behandelplan opgenomen.
Praktijkregels en voorwaarden
(versie 25-5-2018)
Kosten
U bent zelf als cliënt te allen tijde verantwoordelijk voor de betaling voortvloeiende uit de intake- of behandelovereenkomst. Praktijk Psychologie Op Maat wordt, door de verzekeringen in Nederland gezien als een verstrekking in het basispakket en is gespecialiseerde zorg een tweede lijnsvoorziening. Het is echter niet gratis! Indien u niet zelf betaalt dan betaalt u naast premie en eigen risico voor de verzekering, ook een wettelijk verplichte eigen bijdrage van € 385,-- per persoon per jaar. Meer informatie over de bekostiging vindt U op de pagina “tarieven”.
Verwijzing
U dient zelf te zorgen voor een verwijzing van de huisarts of van een BIG-geregistreerde hulpverlener. De verwijzing neemt u mee bij het eerste gesprek. Ik ben verplicht uw identiteit te verifiëren met behulp van een geldig document (paspoort, rijbewijs of ID kaart). Zonder verwijsbriefje en legitimatie is er voor u in ieder geval geen recht op vergoeding van de verzekering.
Ethiek
Ik werk conform de code van de Landelijke Vereniging voor vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten (LVVP) en het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP).
Frequentie van de gesprekken en verantwoordelijkheid bij het maken van nieuwe afspraken.
De gesprekken vinden in principe eenmaal per twee weken plaats. Indien nodig wordt een andere frequentie afgesproken. Een gesprek duurt voor een individu 45 minuten. Voor een echtpaar tussen de 60 - 75 minuten. De eerste afspraak wordt gemaakt via mail of telefonisch. Vervolgafspraken in de zittingen zelf. U kunt met mij verder vooruit plannen. Hiermee voorkomt u dat de voor u gunstige dagen of tijden niet al bezet zijn. Mocht u bij afzegging geen afspraken meer hebben staan, neem dan contact met mij op. U bent zelf verantwoordelijk voor het maken van de vervolgafspraken. Indien er gedurende drie maanden geen vervolgafspraken worden ingepland, zal de therapie als afgesloten worden beschouwd.
Zelfwerkzaamheid
In de eerste gesprekken worden afspraken gemaakt over de doelen van de therapie en over de manier waarop aan die doelen gewerkt gaat worden. Het is gebruikelijk dat de cliënt ook tussen de zittingen zelf activiteiten ontplooit om de doelen te verwezenlijken. Deze afspraken worden mondeling geformuleerd of kunnen worden opgenomen in het behandelplan.
Test/ ROM-test
In het kennismakingsgesprek kan ik u voorstellen een klachten-overzichtstest te maken of in het geval van een partnerrelatieprobleem een test die uw belastbaarheid en een overzicht van de problemen in kaart brengt. De resultaten worden met u besproken. Ze worden alleen gebruikt voor de behandeling. Voor dit onderzoek worden geen kosten in rekening gebracht. Mocht u aangemeld zijn door ketenzorg ZORROO dan is het verplicht dat er een zogenaamde ROM-test (Random Outcome Measurement) plaatsvindt bij de eerste zitting en bij de laatste zitting van de therapie. Dit om te meten of er verbetering van klachten / symptomen heeft plaatsgevonden.
Verhindering / annuleren van afspraken
Bij verhindering moet 2 werkdagen (het weekend niet meegerekend) vóór de afspraak worden afgezegd via de mail of telefonisch. Hebt u een afspraak afgezegd dan dient u zelf opnieuw contact op te nemen voor het maken van een nieuwe afspraak. Voor niet of te laat afgezegde afspraken krijgt de cliënt een rekening van € 70,00 toegezonden. Bij veelvuldige verhindering of langdurige onderbreking van de therapie kan de voortgang van de therapie niet gegarandeerd worden.
Wijzigingen
Met ondertekening van de intakeovereenkomst of behandelovereenkomst heeft u zich verplicht alle veranderingen aangaande persoonsgegevens, ziektekostenverzekering etc. binnen een week aan mij door te geven.
Klachten
Indien u niet tevreden bent over uw behandeling, kunt u dit het beste zo spoedig mogelijk met mij bespreken. Het heeft geen zin om met twijfels rond te blijven lopen, dat bevordert uw behandeling niet. Misschien zijn er misverstanden die in een gesprek uit de weg geruimd kunnen worden.
Bemiddeling: Ik verricht mijn werk volgens de beroepscode van de de LVVP. Bij klachten onderwerp ik mij aan de klachtenprocedure van deze vereniging. Wanneer u een klacht heeft dan kunt u contact opnemen met LVVP. https://lvvp.info
Is uw klacht dusdanig ernstig dat bemiddeling geen oplossing biedt, dan kunt u de Klachtencommissie van de LVVP benaderen. Deze bestaat uit een externe, onafhankelijke voorzitter, een vertegenwoordiger van de Nederlandse Patiënten/Consumenten Federatie en een lid van de LVVP. De klacht wordt dan - tegen de achtergrond van de Wet Klachtrecht Cliënten Zorgsector van 1995 - getoetst aan de beroepscode van de NVP (Nederlandse Vereniging van Psychotherapeuten).
Beëindiging van de therapie
Het beëindigen van de therapie geschiedt bij voorkeur niet telefonisch of schriftelijk. Het is van belang dat het laatste gesprek wordt besteed aan afronding.